Nieuws

Een Zuiver 2023

Ieder jaar gaan we bij Ars Vivendi de uitdaging aan om een klein creatief en inspirerend kerstcadeautje samen te stellen. Wij willen je graag iets meegeven, het liefst op meerdere lagen: iets tastbaars, spiritueels, liefdevols en iets dat we je toewensen.

Dit jaar wensen wij, haptotherapeuten van Ars Vivendi, jou een ‘ZUIVER 2023’.

Wat wensen wij jou dan eigenlijk?

Allereerst mag je dat natuurlijk invullen op jouw manier, het mag jouw eigen betekenis krijgen. Waar gaat ‘zuiver’ over bij jou, in jou?

Wij genieten er altijd met elkaar van om een idee vorm te geven en mijmeren ook dit jaar ruimhartig verder op het thema. Zuiver Himalaya zout in een herbruikbaar kruidenpotje geeft stof genoeg tot nadenken, verdiepen, betekenis geven en plezier! Via deze pagina op onze website maken we jullie graag deelgenoot van wat het ons tot nu toe al gebracht heeft.

Allereerst natuurlijk de taal: naast de betekenis die jij en ieder van ons aan het woord ZUIVER geeft schrijft De Dikke van Dale er ook over:

Haptonomie en ZUIVER

Haptonomie gaat over contact, zo zuiver als mogelijk.

We streven naar zuiver contact en tegelijk is er bij ons allen van alles dat dit zuivere contact in de weg staat. Streven naar iets is mooi maar je bewustzijn van dat wat het nog wat troebel maakt is waar het echt over gaat. Jezelf leren kennen en voelen met als doel zo zuiver mogelijk te zijn en uiteindelijk ook zuiver kunnen handelen. Want zuiverheid gaat over jou, over jezelf zijn, in elke situatie. Soms geven mensen terug dat zuiver naakt voelt. Je snapt het al…. de functie van vertroebeling is minder zichtbaar te zijn, zuiver zijn vraagt moed. Wij wensen je een zuiver 2023, je bent de moeite waard om gezien en gevoeld te worden!

Een voetenbadje met ZUIVER zout

Waarom een voetenbadje?

We leven in een tijd waarin verstillen en vertragen soms echt een uitdaging kan zijn. Komt het er nog van om een rustig bad te nemen of even te nestelen op de bank met een heerlijk voetenbadje? Om rustig waar te nemen hoe het nu met je is?

De inhoud van het potje zout is precies goed voor een voetenbad van 2 liter (lauw)warm water.

Vertragen helpt om zuiver met jezelf om te blijven gaan. Zuiver is dat je durft waar te nemen wat je lijf je vertelt. Ook als je soms liever niet wil erkennen wat je voelt. Juist dan vraagt het moed om te durven vertragen en uit te luisteren waar je lijf je aandacht voor vraagt. Ook minder fijne signalen zijn nog steeds bedoelt als kompas. Zijn nog steeds belangenbehartigers die ons duidelijk maken dat we mogelijk iets onder ogen hebben te zien. Dat we keuzes hebben te maken, willen we in rust en moeiteloosheid kunnen blijven. Ons lijf is er meedogenloos in.

Zuiver betekent dus heel eerlijk naar jezelf zijn. Durven kiezen voor je geluk en durven ontdekken waar voor jou de zuivere beweging mag ontstaan die jouw leven in balans brengt.

Himalaya scrub


Meng 3 lepels zout met 6 lepels olie (bijv zonnebloemolie, amandelolie).
Voeg eventueel een paar druppels etherische olie toe (wat je maar lekker vindt, bijvoorbeeld lavendel, rozen of een andere lekker geurende olie).

Gebruik 1 eetlepel van dit mengsel of meer voor het scrubben van je lichaam (niet je gezicht!).

Spoel daarna goed af.

Himalaya zout

De keuze is bewust op Himalaya zout gevallen. Het is een natuurlijk produkt dat er echt mooi uit ziet. Bovendien brengt de associatie met de Himalaya meteen het genieten van een mooie bergwandeling met zich mee. Bij een van ons staat Nepal hoog op het wensenlijstje om de Anna Purna te gaan lopen: Een bergtocht die tot de 5000 meter gaat en waarbij je zicht op de Himalaya hebt.

Een trekking in de bergen kan heel zuiverend werken:

  • Natuurlijk is de lucht die je ademt op grotere hoogte vaak al een verademing doordat die zuiver is.
  • Daarnaast heeft het fysiek in beweging blijven en in alle rust stijgen en dalen een zuiverende werking op mijn gestel. Het voelt vaak als dat je je weer in vorm loopt. Overal komt weer vers bloed en hoe hoger je bent hoe meer je bloedlichaampjes wakker worden om je voorziening van zuurstof op pijl te houden.
  • Grote hoogte vraagt ook vertraging om er fysiek aan te wennen: je kunt niet sneller dan je lijf je aangeeft, hoe mooi is dat?
  • En dan niet te vergeten wat het aan mentale zuivering doet als je aan niets anders kan denken dan iedere dag weer bezig zijn met de route, de inspanning en het kompas om van prachtige natuur en uitzichten te genieten. Vaak geeft dat rust in je hoofd. Zaken die spelen in jouw leven komen in een ander perspectief langs. Op de een of andere manier werkt dat altijd zuiverend, als een vorm van ordening zonder dat je er veel mee bezig ben.

    De werking van Himalaya zout

    Los van de betekenis die we er zelf aan geven is er op internet veel uitleg te vinden over Himalaya zout. Het grappige is dat we allemaal dezelfde link vonden met heldere uitleg die we jullie niet willen onthouden. Hier is te lezen wat de werking is en waar je het voor kunt gebruiken. Weet dat we eetbaar en bruikbaar zout hebben gekozen en de potjes hebben we op hygiënische wijze gevuld.

    Als je meer wilt weten over de werking van Himalaya-zout, vind je dat op deze website.

    Een leuke uitdaging

    Voor de echte fanatiekeling gaan we nog even door. In een periode van voorbereiding van ons kerstcadeautje gaat het gesprek aan de keukentafel natuurlijk ook door. Vanuit het huiselijk enthousiasme kwam een van mijn kinderen met een enthousiast verhaal van Alex over zout en het exclusieve van zout flakes. Erg leuk om het filmpje te bekijken.

    Een aanraking is een eerste levensbehoefte

    Dit weekend stond dit mooie artikel in de Volkskrant. Een artikel over wat een gebrek aan aanraking met een mens doet. Een situatie waar wij nu met z’n allen in de 1,5 meter maatschappij opeens masaal voor zijn komen te staan. En waar sommige mensen, denk aan bijvoorbeeld alleenstaanden,(alleenstaande) oudere mensen, zieke mensen, al eerder mee in aanraking kwamen.

    Lees verder »

    Uitleg haptotherapie bij Radio Gouwestad

    Via Radio Gouwestad was daar ineens de uitnodiging aan Margreet om Gast van de Week te zijn. Een uur lang is er een programma gewijd aan haar vak, de haptotherapie. Met veel plezier en vanuit haar hart gaat Margreet op de vragen van Julius in. Aan de hand van een aantal casussen legt zij uit waar haar vak over gaat. U kunt de opname hier beluisteren:

    Wat een vak: Haptotherapie

    Natuurlijk zeg ik meteen ‘JA’ op de vraag of ik wat wil vertellen over ons vak. Haptotherapie stond centraal in het radioprogramma op NPO Radio 5 in het programma: wat een vak.

    In het eerste deel van het programma krijgen de luisteraars de gelegenheid het vak dat centraal staat aan de hand van een aantal hints te raden. Een leuk concept dat meer aandacht trok dan ik had verwacht. Binnen een kwartier na het programma kreeg ik het fragment al via-via op mijn WhatsApp van collega’s die mij hadden gehoord. Hoe mooi is dat!

    In de tweede helft van het programma kreeg ik de gelegenheid om te vertellen waar ons vak over gaat. Graag deel ik dit interview. Ik hoop dat het is gelukt om in een paar minuten een indruk te geven van ons mooie vak.

    Veel luisterplezier,

    Margreet

    Beluister het fragment van Radio 5.

    Yvonne vertelt…

    Tijdens ons jubileumjaar hebben wij de eer Yvonne van Gennip in onze praktijk te ontvangen. Zij is de tante van onze collega Tessa en heeft tijdens haar schaatscarrière veel steun ervaren van Ted Troost. Het was een inspirerende avond waarbij Yvonne enthousiast en open vertelt hoe zij alles destijds ervaren heeft en er nu tegen aan kijkt.

    Deel 1 gaat over hoe haptonomie haar bewust maakte van haar lijf en hielp van het ‘vechten naar het glijden’ over het ijs.

     

    Vrede kun je leren

    Op weg naar vakantie is dit het eerste boek dat ik oppak. Een tip had me toch nieuwsgierig gemaakt. Meestal houd ik niet van zulke titels. Komt in de buurt van: ‘7 stappen naar geluk’ en dergelijke en daar geloof ik gewoon niet in. Kan me voorstellen dat die zelfhulpboeken tot steun kunnen zijn, toch denk ik dat dat tijdelijk houvast is.

    Dit boekje is van begin af aan anders. Gelukkig duurt de reis lang genoeg en lees ik het in 1 keer uit. Ik raad het daarom iedereen aan te lezen!
    Voor mij is het een feest van herkenning: vrede begint namelijk bij innerlijke vrede! Hoe goed ken jij jezelf? En kun je naar je eigen patronen en reacties kijken vanuit mildheid en compassie? Wanneer je met compassie naar jezelf kunt kijken en je kunt en durft te accepteren dat je bent wie je bent, ontstaat er ook ruimte om met compassie en empathie naar de ander te kijken. Het mooist is als dat je los maakt van oordeel en ego en dat er veel meer mag zijn wat er is.
    Deze visie streef ik in al mijn werk voortdurend uit te dragen. Dat maakt het zo boeiend, want daarin ben ook ik nooit klaar met ontdekken en ontwikkelen. Iedere ontmoeting is voor mij weer boeiend en leerzaam.

    David en Thomas hebben hun boek in 3 delen verdeeld. Zij beginnen met het uitleggen waarom het zo van belang is jezelf te kennen, vervolgens vertalen zij dat naar de omgang met je omgeving en voeren een mooie dialoog welke impact dat kan hebben op uiteindelijk de wereldvrede.

    Ik vind het een mooie koppeling en passende missie: innerlijke vrede draagt bij aan vrede met elkaar!
    Ik nodig u allen uit dit boekje te lezen en daar waar innerlijke vrede wringt kijkt één van ons graag mee hoe je in balans kunt komen met dat wat je denkt, voelt en doet!

    Veel leesplezier,
    Margreet

    Yvonne van Gennip bezoekt Ars Vivendi

    Dit jaar is het al weer 10 jaar geleden dat Erik en Margreet met Ars Vivendi zijn begonnen! Inmiddels is Tessa aangesloten en vieren we ons jubileumjaar graag door ieder kwartaal iets aan te bieden. In dit tweede kwartaal zijn we in de gelegenheid om schaatskampioen uit Galgary, Yvonne van Gennip uit te nodigen. Zij wil graag in een informeel interview met ons delen wat haptonomie voor haar heeft betekent.

    Deze week zijn de uitnodigingen de deur uit gegaan. Wij kiezen voor de intieme sfeer van onze praktijk. We hebben plaats voor 30 mensen dus al u geïnteresseerd ben stuur dan een mail. U krijgt de bevestiging van ons of er nog plaats is.

    Lees verder »

    Ars Vivendi opent haar deuren tijdens Open Atelier Gouda

    Zaterdag 8 april en zondag 9 april opent Ars Vivendi weer haar deuren om u van kunst te laten genieten. Wij zijn onderdeel van de Open Atelier Route in Gouda. Nu alweer voor het vijfde jaar combineren Sonja Hopmans en Yuri van Zeijl hun kunstwerken tot een prachtige expositie.

     Bij het inrichten van de expositie op vrijdagmiddag maken we de praktijk helemaal leeg en gaan dan met zijn drieën onderzoeken hoe de schilderijen van Sonja het beste combineren met de beeldhouwwerken van Yuri. Ik kijk er naar uit dit weer te doen. Het is voor ons ook ieder jaar weer een mooie verassing om te zien hoe kunst elkaar kan aanspreken en versterken.

     

    Dit jaar hebben we als extra toegift een derde kunstenaar erbij: zangeres Helen Franke komt op beide dagen om 14, 15 en 16 uur zingen. Zij heeft bij de diverse kunstwerken songs gemaakt.

    Kom gerust langs!

    Hart voor jezelf

    Ars Vivendi bestaat dit jaar 10 jaar. Daar zijn wij trots op. Daarom bieden we ieder kwartaal een jubileumactiviteit aan. In het eerste kwartaal verzorgt Tessa deze workshop.

    Lees verder »