Een Zuiver 2023

« Ga terug naar alle nieuwsberichten

Ieder jaar gaan we bij Ars Vivendi de uitdaging aan om een klein creatief en inspirerend kerstcadeautje samen te stellen. Wij willen je graag iets meegeven, het liefst op meerdere lagen: iets tastbaars, spiritueels, liefdevols en iets dat we je toewensen.

Dit jaar wensen wij, haptotherapeuten van Ars Vivendi, jou een ‘ZUIVER 2023’.

Wat wensen wij jou dan eigenlijk?

Allereerst mag je dat natuurlijk invullen op jouw manier, het mag jouw eigen betekenis krijgen. Waar gaat ‘zuiver’ over bij jou, in jou?

Wij genieten er altijd met elkaar van om een idee vorm te geven en mijmeren ook dit jaar ruimhartig verder op het thema. Zuiver Himalaya zout in een herbruikbaar kruidenpotje geeft stof genoeg tot nadenken, verdiepen, betekenis geven en plezier! Via deze pagina op onze website maken we jullie graag deelgenoot van wat het ons tot nu toe al gebracht heeft.

Allereerst natuurlijk de taal: naast de betekenis die jij en ieder van ons aan het woord ZUIVER geeft schrijft De Dikke van Dale er ook over:

Haptonomie en ZUIVER

Haptonomie gaat over contact, zo zuiver als mogelijk.

We streven naar zuiver contact en tegelijk is er bij ons allen van alles dat dit zuivere contact in de weg staat. Streven naar iets is mooi maar je bewustzijn van dat wat het nog wat troebel maakt is waar het echt over gaat. Jezelf leren kennen en voelen met als doel zo zuiver mogelijk te zijn en uiteindelijk ook zuiver kunnen handelen. Want zuiverheid gaat over jou, over jezelf zijn, in elke situatie. Soms geven mensen terug dat zuiver naakt voelt. Je snapt het al…. de functie van vertroebeling is minder zichtbaar te zijn, zuiver zijn vraagt moed. Wij wensen je een zuiver 2023, je bent de moeite waard om gezien en gevoeld te worden!

Een voetenbadje met ZUIVER zout

Waarom een voetenbadje?

We leven in een tijd waarin verstillen en vertragen soms echt een uitdaging kan zijn. Komt het er nog van om een rustig bad te nemen of even te nestelen op de bank met een heerlijk voetenbadje? Om rustig waar te nemen hoe het nu met je is?

De inhoud van het potje zout is precies goed voor een voetenbad van 2 liter (lauw)warm water.

Vertragen helpt om zuiver met jezelf om te blijven gaan. Zuiver is dat je durft waar te nemen wat je lijf je vertelt. Ook als je soms liever niet wil erkennen wat je voelt. Juist dan vraagt het moed om te durven vertragen en uit te luisteren waar je lijf je aandacht voor vraagt. Ook minder fijne signalen zijn nog steeds bedoelt als kompas. Zijn nog steeds belangenbehartigers die ons duidelijk maken dat we mogelijk iets onder ogen hebben te zien. Dat we keuzes hebben te maken, willen we in rust en moeiteloosheid kunnen blijven. Ons lijf is er meedogenloos in.

Zuiver betekent dus heel eerlijk naar jezelf zijn. Durven kiezen voor je geluk en durven ontdekken waar voor jou de zuivere beweging mag ontstaan die jouw leven in balans brengt.

Himalaya scrub


Meng 3 lepels zout met 6 lepels olie (bijv zonnebloemolie, amandelolie).
Voeg eventueel een paar druppels etherische olie toe (wat je maar lekker vindt, bijvoorbeeld lavendel, rozen of een andere lekker geurende olie).

Gebruik 1 eetlepel van dit mengsel of meer voor het scrubben van je lichaam (niet je gezicht!).

Spoel daarna goed af.

Himalaya zout

De keuze is bewust op Himalaya zout gevallen. Het is een natuurlijk produkt dat er echt mooi uit ziet. Bovendien brengt de associatie met de Himalaya meteen het genieten van een mooie bergwandeling met zich mee. Bij een van ons staat Nepal hoog op het wensenlijstje om de Anna Purna te gaan lopen: Een bergtocht die tot de 5000 meter gaat en waarbij je zicht op de Himalaya hebt.

Een trekking in de bergen kan heel zuiverend werken:

 • Natuurlijk is de lucht die je ademt op grotere hoogte vaak al een verademing doordat die zuiver is.
 • Daarnaast heeft het fysiek in beweging blijven en in alle rust stijgen en dalen een zuiverende werking op mijn gestel. Het voelt vaak als dat je je weer in vorm loopt. Overal komt weer vers bloed en hoe hoger je bent hoe meer je bloedlichaampjes wakker worden om je voorziening van zuurstof op pijl te houden.
 • Grote hoogte vraagt ook vertraging om er fysiek aan te wennen: je kunt niet sneller dan je lijf je aangeeft, hoe mooi is dat?
 • En dan niet te vergeten wat het aan mentale zuivering doet als je aan niets anders kan denken dan iedere dag weer bezig zijn met de route, de inspanning en het kompas om van prachtige natuur en uitzichten te genieten. Vaak geeft dat rust in je hoofd. Zaken die spelen in jouw leven komen in een ander perspectief langs. Op de een of andere manier werkt dat altijd zuiverend, als een vorm van ordening zonder dat je er veel mee bezig ben.

  De werking van Himalaya zout

  Los van de betekenis die we er zelf aan geven is er op internet veel uitleg te vinden over Himalaya zout. Het grappige is dat we allemaal dezelfde link vonden met heldere uitleg die we jullie niet willen onthouden. Hier is te lezen wat de werking is en waar je het voor kunt gebruiken. Weet dat we eetbaar en bruikbaar zout hebben gekozen en de potjes hebben we op hygiënische wijze gevuld.

  Als je meer wilt weten over de werking van Himalaya-zout, vind je dat op deze website.

  Een leuke uitdaging

  Voor de echte fanatiekeling gaan we nog even door. In een periode van voorbereiding van ons kerstcadeautje gaat het gesprek aan de keukentafel natuurlijk ook door. Vanuit het huiselijk enthousiasme kwam een van mijn kinderen met een enthousiast verhaal van Alex over zout en het exclusieve van zout flakes. Erg leuk om het filmpje te bekijken.