Heb je ook weleens dat je aan het eind van de dag pas merkt hoe moe je bent? Of ‘s ochtends wakker wordt en je niet uitgerust voelt? Je lijft voelt gespannen, opgejaagd of juist leeg? Meestal zijn dit signalen die we liever niet tot ons door laten dringen maar uiteindelijk eist dit wel zijn tol. Kan het ons ook het genieten ontnemen.
Volgens ons vertelt je lijf met die signalen iets belangrijks, waarvan het goed is om naar te luisteren, maar hoe doe je dat?
In 3 bijeenkomsten word je je bewust welke invloed het dagelijks leven heeft op jouw lijf en dus ook op jou. Je krijgt kennis en inzicht, gaat in oefeningen je lijf als raadgever ervaren. Je wordt bewust hoe je belangrijke signalen eerder kan herkennen en gaat onderzoeken hoe je er anders mee om kan leren gaan.
Door meerdere keren met elkaar af te spreken ontstaat er naast bewustwording de gelegenheid om in je eigen leven de opgedane ervaring toe te passen. De kracht zit hem in de herhaling.
Thema’s
1e dagdeel: Herkennen van de signalen bij jezelf en uitleg over hoe mechanismen werken
2e dagdeel: Werken met de signalen van je lijf
3e dagdeel: Bewuster met je raadgever op pad
Datum: 26 maart, 2 april en 9 april 2020
Door Erik en Tessa gegeven aan een groep van 4-8 mensen.
Tijd: 19.00 – 21.00 uur
Lokatie: Praktijk Ars Vivendi, Karnemelksloot 111, 2806 BD Gouda
Kosten: € 120,-
Vragen of interesse? Mail of bel naar de praktijk. Direct kan ook: Erik (erik@ars-vivendi.nl of 06-4031 7404) of Tessa (tessa@ars-vivendi.nl of 06-8200 4862)
Kennismaking met Haptonomie
Haptonomie
Haptonomie is de wetenschap van de affectiviteit.
'Hapto' komt van het werkwoord 'haptein' en betekent: ik raak aan, ik verenig, ik vestig een relatie, ik hecht mij aan, ik neem via de tast contact op om te helen, te genezen, te bevestigen.
Ik ben van oorsprong fysiotherapeut. Ik heb gewerkt in een particuliere praktijk en in een verpleeghuis. Naast het integreren van de haptonomie in de fysiotherapie heb ik als leidinggevende in het verpleeghuis en als trainer in de gezondheidszorg veel plezier ervaren in het toepassen van de haptonomische principes.
Naast mijn werk als haptotherapeut ben ik partner van NextSteps.nu en LTC training. Beide bedrijven staan voor het aanspreken van authentiek gedrag van zowel mens als organisatie. Door het essentiële potentieel in de mens aan te spreken ontstaat balans en creativiteit. Voor mij gaat het in essentie over het maken van écht contact, met jezelf en met elkaar.
Ik ben van oorsprong fysiotherapeut en manueel therapeut. Ik werk ook samen met 3 andere maatschapsleden in een praktijk voor fysiotherapie en manuele therapie in Gouda. Daar heb ik na het volgen van de basisopleiding haptonomie ook gewerkt als fysiotherapeut op haptonomische basis.
Samen met Margreet heb ik de opleiding tot haptotherapeut in Doorn afgerond in 2006. Ik werk sinds de oprichting van Ars Vivendi in 2007 parttime als fysiotherapeut in Fysiotherapeutisch Centrum Achterwillens, de andere helft als geregistreerd haptotherapeut bij Ars Vivendi.
Ik ervaar het werken op twee locaties met vaak zeer verschillende hulpvragen als verfrissend en afwisselend.
Lid van VVH: 415AAGB-code: 90032377KvK-nummer: 51097508E-mail:
erik@ars-vivendi.nl
Tanja de Korte
Ook ik ben van oorsprong fysiotherapeut. Toch greep haptonomie mij meer dus deed ik de opleiding tot haptotherapeut in Doorn, die ik in 2016 afrondde. In mijn baan bij het Spine and Joint Center, een revalidatiecentrum in Rotterdam, kon ik mijn ‘oude’ vak en het nieuwe samenbrengen en de mens als geheel benaderen. Sinds oktober 2018 maak ik onderdeel uit van het team bij Ars Vivendi. Naast de praktijk in Gouda werk ik ook in Zoetermeer en in Den Haag (Wateringse Veld).
Haptotherapie gaat voor mij over het (her)kennen en vooral ervaren van je gevoelsleven. Wat heeft je lichaam je te vertellen en op welke manier maakt het zich voelbaar. Dit is voor iedereen weer anders. Dat maakt ons vak zo boeiend en afwisselend.
Ik ben van oorsprong communicatieadviseur en ik was werkzaam in het bedrijfsleven en in de zorg. Tijdens mijn zwangerschappen kwam ik aanraking met haptonomie en dat raakte me zo dat ik de opleiding tot haptotherapeut volgde aan de academie voor haptonomie in Doorn. De vijfjarige opleiding rondde ik af in 2023 en sindsdien maak ik onderdeel uit van het team bij Ars Vivendi. Naast de praktijk in Gouda werk ik ook in mijn praktijk in Rotterdam.
Voor mij is haptonomie meer dan een vak ik mezelf eigen heb gemaakt. Het is een zijnswijze gericht op ontmoeten, verbinden en contact. Waarbij het o.a. gaat over het contact met jezelf en het contact met de ander. Wat gebeurt daar? Haptotherapie is erop gericht de mens weer in contact te brengen met zijn gevoel. Als je in staat bent met je gevoelens om te gaan ben je flexibel in wat het dagelijks leven van je vraagt. Haptotherapie helpt je te luisteren naar je lichaam en het vinden van een gezonde balans tussen denken, voelen en doen. Je lichaam is niet tegen je, het heeft je wat te vertellen. Ik help cliënten het lichaam en de signalen die het geeft serieus te nemen. Je voelt namelijk altijd en overal, alleen ben je je daar niet altijd van bewust. In de therapie ‘moet’ je het wel zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen.
Ik ben van oorsprong fysiotherapeut en manueeltherapeut. Toen ik in 2010 de basisopleiding haptonomie afrondde, wist ik dat ik het vak gevonden had waar ik me graag verder in wilde verdiepen en ontwikkelen. Ik ben doorgestroomd in de opleiding haptotherapie en per oktober 2015 ben ik werkzaam bij Ars Vivendi.
Aanvankelijk combineerde ik mijn praktijkwerk met mijn baan als leidinggevende bij revalidatiecentrum Heliomare, afdeling arbeidsintegratie. Sinds januari 2018 richt ik me helemaal op mijn werk als haptotherapeut. Mijn eerdere werkervaring als fysio-/manueeltherapeut en leidinggevende neem ik in mijn haptotherapeutische begeleiding mee.
In de haptotherapie draait het voor mij om verbinding. Verbinding met jezelf (je lijf, gevoelens, emoties en gedachten) en verbinding met anderen. Haptotherapie herstelt je natuurlijke verbindende vermogen en/of doet dit vermogen groeien.
Ieder jaar gaan we bij Ars Vivendi de uitdaging aan om een klein creatief en inspirerend kerstcadeautje samen te stellen. Wij willen je graag iets meegeven, het liefst op meerdere lagen: iets tastbaars, spiritueels, liefdevols en iets dat we je toewensen.
Dit jaar wensen wij, haptotherapeuten van Ars Vivendi, jou een ‘ZUIVER 2023’.
Wat wensen wij jou dan eigenlijk?
Allereerst mag je dat natuurlijk invullen op jouw manier, het mag jouw eigen betekenis krijgen. Waar gaat ‘zuiver’ over bij jou, in jou?
Wij genieten er altijd met elkaar van om een idee vorm te geven en mijmeren ook dit jaar ruimhartig verder op het thema. Zuiver Himalaya zout in een herbruikbaar kruidenpotje geeft stof genoeg tot nadenken, verdiepen, betekenis geven en plezier! Via deze pagina op onze website maken we jullie graag deelgenoot van wat het ons tot nu toe al gebracht heeft.
Allereerst natuurlijk de taal: naast de betekenis die jij en ieder van ons aan het woord ZUIVER geeft schrijft De Dikke van Dale er ook over:
Haptonomie en ZUIVER
Haptonomie gaat over contact, zo zuiver als mogelijk.
We streven naar zuiver contact en tegelijk is er bij ons allen van alles dat dit zuivere contact in de weg staat. Streven naar iets is mooi maar je bewustzijn van dat wat het nog wat troebel maakt is waar het echt over gaat. Jezelf leren kennen en voelen met als doel zo zuiver mogelijk te zijn en uiteindelijk ook zuiver kunnen handelen. Want zuiverheid gaat over jou, over jezelf zijn, in elke situatie. Soms geven mensen terug dat zuiver naakt voelt. Je snapt het al…. de functie van vertroebeling is minder zichtbaar te zijn, zuiver zijn vraagt moed. Wij wensen je een zuiver 2023, je bent de moeite waard om gezien en gevoeld te worden!
Een voetenbadje met ZUIVER zout
Waarom een voetenbadje?
We leven in een tijd waarin verstillen en vertragen soms echt een uitdaging kan zijn. Komt het er nog van om een rustig bad te nemen of even te nestelen op de bank met een heerlijk voetenbadje? Om rustig waar te nemen hoe het nu met je is?
De inhoud van het potje zout is precies goed voor een voetenbad van 2 liter (lauw)warm water.
Vertragen helpt om zuiver met jezelf om te blijven gaan. Zuiver is dat je durft waar te nemen wat je lijf je vertelt. Ook als je soms liever niet wil erkennen wat je voelt. Juist dan vraagt het moed om te durven vertragen en uit te luisteren waar je lijf je aandacht voor vraagt. Ook minder fijne signalen zijn nog steeds bedoelt als kompas. Zijn nog steeds belangenbehartigers die ons duidelijk maken dat we mogelijk iets onder ogen hebben te zien. Dat we keuzes hebben te maken, willen we in rust en moeiteloosheid kunnen blijven. Ons lijf is er meedogenloos in.
Zuiver betekent dus heel eerlijk naar jezelf zijn. Durven kiezen voor je geluk en durven ontdekken waar voor jou de zuivere beweging mag ontstaan die jouw leven in balans brengt.
Himalaya scrub
Meng 3 lepels zout met 6 lepels olie (bijv zonnebloemolie, amandelolie). Voeg eventueel een paar druppels etherische olie toe (wat je maar lekker vindt, bijvoorbeeld lavendel, rozen of een andere lekker geurende olie).
Gebruik 1 eetlepel van dit mengsel of meer voor het scrubben van je lichaam (niet je gezicht!).
Spoel daarna goed af.
Himalaya zout
De keuze is bewust op Himalaya zout gevallen. Het is een natuurlijk produkt dat er echt mooi uit ziet. Bovendien brengt de associatie met de Himalaya meteen het genieten van een mooie bergwandeling met zich mee. Bij een van ons staat Nepal hoog op het wensenlijstje om de Anna Purna te gaan lopen: Een bergtocht die tot de 5000 meter gaat en waarbij je zicht op de Himalaya hebt.
Een trekking in de bergen kan heel zuiverend werken:
Natuurlijk is de lucht die je ademt op grotere hoogte vaak al een verademing doordat die zuiver is.
Daarnaast heeft het fysiek in beweging blijven en in alle rust stijgen en dalen een zuiverende werking op mijn gestel. Het voelt vaak als dat je je weer in vorm loopt. Overal komt weer vers bloed en hoe hoger je bent hoe meer je bloedlichaampjes wakker worden om je voorziening van zuurstof op pijl te houden.
Grote hoogte vraagt ook vertraging om er fysiek aan te wennen: je kunt niet sneller dan je lijf je aangeeft, hoe mooi is dat?
En dan niet te vergeten wat het aan mentale zuivering doet als je aan niets anders kan denken dan iedere dag weer bezig zijn met de route, de inspanning en het kompas om van prachtige natuur en uitzichten te genieten. Vaak geeft dat rust in je hoofd. Zaken die spelen in jouw leven komen in een ander perspectief langs. Op de een of andere manier werkt dat altijd zuiverend, als een vorm van ordening zonder dat je er veel mee bezig ben.
De werking van Himalaya zout
Los van de betekenis die we er zelf aan geven is er op internet veel uitleg te vinden over Himalaya zout. Het grappige is dat we allemaal dezelfde link vonden met heldere uitleg die we jullie niet willen onthouden. Hier is te lezen wat de werking is en waar je het voor kunt gebruiken. Weet dat we eetbaar en bruikbaar zout hebben gekozen en de potjes hebben we op hygiënische wijze gevuld.
Als je meer wilt weten over de werking van Himalaya-zout, vind je dat op deze website.
Een leuke uitdaging
Voor de echte fanatiekeling gaan we nog even door. In een periode van voorbereiding van ons kerstcadeautje gaat het gesprek aan de keukentafel natuurlijk ook door. Vanuit het huiselijk enthousiasme kwam een van mijn kinderen met een enthousiast verhaal van Alex over zout en het exclusieve van zout flakes. Erg leuk om het filmpje te bekijken.