Haptonomie
In onze huidige maatschappij is vooral aandacht voor dat wat wij presteren. En het liefst moeten onze prestaties meetbaar zijn. Aandacht voor hoe we ons voelen,lijkt minder belangrijk, ook omdat dat minder tastbaar is. Gevoelens zijn niet objectief te meten en voor iedereen anders.
Er kan aanleiding zijn om gevoelens weg te stoppen, in plaats van ze te onderzoeken. Maar ook negeren van gevoelens heeft invloed op wie je bent en hoe je contact maakt met anderen! Juist de beleving van gevoelens en de manier waarop emoties deel uit maken van ons dagelijkse sociale leven staan centraal binnen de haptonomie.
De haptonomie omschrijft een mensvisie: De mens als affectief wezen. De mens als eenheid van lichaam, ziel en geest, die tot volledig leven komt in een gevoelde verbondenheid met zichzelf en zijn omgeving.
In ieder contact spelen de haptonomische principes. Door in begeleidende beroepen als fysiotherapeut, maatschappelijk werkende, leidinggevende en trainer de haptonomie te integreren wordt er bewuster om gegaan met het contact wat het eigen beroep ten goede komt. Maar ook in de opvoeding en de verzorging kunnen we haptonomische principes inzetten.